post-

POST- Kerkrade NL

PUBLIC CONTEMPORARY ART SPACE IN KERKRADE CENTRUM
PUBLIEKE RUIMTE VOOR HEDENDAAGSE KUNST IN KERKRADE CENTRUM

2012 ongoing

Het Kerkraadse postkantoor is een van de meest markante gebouwen in het centrum. Het ligt op de hoofdstraat, op nummer 14-16, aan het begin van het voetgangersgebied. De bijnaam van het gebouw is “de zwitserse villa” -en dat is zo gek nog niet voor een gebouw met een stenen onder- en een houten bovenkant , een schuin dak met torentje en een buitenissige plattegrond.
Read More...

Het Kerkraadse postkantoor stond sinds 2009 leeg. Centrum en voetgangergebied en de Kerkraadse burgers hadden daar last van. Het gaf een desolaat gevoel. Begin 2012 kreeg het publieke kunstproject Sjtub, dat de identiteit van de mensen van de oostelijke mijnstreek versterkt, de kans het gebouw in gebruik te nemen. Vanaf dat moment heeft Sjtub er aan gewerkt het postkantoor aan de Kerkraadse bevolking terug te geven,

Het Kerkraadse postkantoor wordt heropent als POST-.

Jo Janssen van Sjtub en Streekpower noemt POST- een cultureel buurthuis. Dat is niet slecht gezien. De officiele omschrijving is dat POST- een informele ruimte is voor kunst en cultuur, bedoeld voor de burgers van Kerkrade en Parkstad.

POST- gaat van start met drie aktiviteiten.

POST- herbergt het hoofdkwartier van Sjtub. Het projectatelier van de beeldend kunstenaar van Sjtub, Christine Munz is er ondergebracht, de Sjtubvergaderingen worden er gehouden, opslag en archief van het project vinden er een plaats. Iedereen die contact met Sjtub zoekt, kan er vanaf 15 april 2012 terecht.

POST- biedt plaats aan de Sjtubmanifestatie “Duizend Mijnmonumenten”. Wilt u voor uw vader, grootvader of oom, die op de mijn werkte, een klein, blijvend, persoonlijk monument oprichten, om hem te eren, of om aan hem te herinneren? Kom dan op woensdagmiddag naar POST- dan helpen de mensen van het Sjtubteam u om dat monument te realiseren.

POST- zal iedere vier weken een tentoonstelling van het werk van een kunstenaar (of kunstenaars) organiseren. De tentoonstelling kan door de week en op zondag overdag door iedereen gratis bezocht worden. Op zondagen tussen drie en vijf worden er rond de tentoonstelling gesprekken, lezingen of debatten gehouden.

De eerste tentoonstelling van POST- is “Het schilderen van Robert B. Kelp” . Zie voor meer informatie de bijlage bij deze mail. Vanaf 15 april is die tentoonstelling vier weken lang te zien. Zondag 29 april van drie tot vijf wordt er naar aanleiding van de tentoonstelling met de kunstenaar een openbaar gesprek gevoerd.

POST- zoekt vrijwilligers. De POST-GASTVROUWEN en GASTHEREN die er voor zorgen dat de POST- open is en dat de bezoekers zich op hun gemak voelen. De POST-CREW die helpt bij de inrichting van het gebouw en de tentoonstellingen. Heeft u tijd? Wilt u meehelpen het postkantoor aan de Kerkradenaren terug te geven? Vindt u het aantrekkelijk om met een enthousiaste groep mensen aan een uniek cultureel project mee te werken? Neem dan contact op met Kim Meijer, tel. 06-53564366, mail: kim@sjtub.org of post-@sjtub.org

POST- zoekt sponsors, kunstverzamelaars en andere vrienden, die iets voor haar kunnen betekenen.

POST- staat figuurlijk en letterlijk open voor de culturele activiteiten van anderen. Wilt u een lezing of lezingenreeks organiseren? Een debat laten plaatsvinden? Heeft u een idee voor een tentoonstelling? Wilt u muziek ten gehore brengen? Een zelf gemaakte tekst of videoclip publiek maken en bespreken? Het ondernemerscafe de ruimte geven? Neem dan contact met ons op.

Website POST- , POST- on Facebook

Longplayer

2013 Longplayer listeningpost Kerkrade

Longplayer HP, Longplayer in POST-

Krimpt Kerkrade weg? Bestaat Parkstad, de vijfde stad van Nederland, straks nog? Over vijftig jaar? over honderd jaar?

POST- de informele kunstruimte in het hart van Kerkrade, Parkstad en de Euregio heeft tijdens het WMC, gedurende de hele maand juli een gast op zolder.
Die gast is het kunstwerk Longplayer. Een internationaal, preciezer globaal publiek kunstproject dat muziek, wiskunde, gemeenschap, zorg en een denken op lange termijn met elkaar verknoopt.
Read More...

In de woorden van de kunstenaar: Longplayer is a computer generated musical creation from Jem Finer designed to play for 1000 years.

U leest het goed: het gaat hier om een muziekstuk met een lengte van duizend jaar.

POST- is er trots op een tijdelijke luisterpost voor Longplayer te kunnen inrichten. De hele zolder blijft verder leeg. U kunt er in alle rust luisteren. We beloven u een bijzondere ervaring.

Wij streven er naar op zijn laatst in 2020 een definitieve luisterpost voor Longplayer in Kerkrade te vestigen. Dat kan alleen maar als dat initiatief de steun krijgt van burgers, culturele instellingen en de politiek. Kerkrade en Parkstad nemen dan de verantwoordelijkheid op zich de komende duizend jaar voor Longplayer te zorgen, de komende duizend jaar de luisterpost overeind en open te houden.

Als wij een definitieve luisterpost voor Longplayer in Kerkrade inrichten geven wij daarme te kennen dat wij in ons zelf en in ons bestaansrecht geloven. Wij committeren ons er mee aan de toekomst. Het is passend en mooi dat we dat doen door onze muzikale traditie duizend jaar naar voren toe te projecteren. Kerkrade klankstad. Mijnwerkers die blaasmuziek maakten met doodverachting. Parkstad popstad met een eigen sound. Muziekverenigingen nieuwe stijl . Een wereld muziek concours.