a beautiful intruder/oneindig gastvrij, june 2013

beautiful intruder - oneindig gastvrij

Abeautifulintruder/Oneindiggastvrij (ABI/OG)

is een 6 minuten durende “minimal music” voor vrouwelijke dirigent, vrouwenstem, vrouwelijke althobo, 4 vibrafonisten en de 1000-jaar durende “longplayer” van Jem Finer. De muziek is geschreven door Hardy Mertens en gebaseerd op “Eternal Music” van Karien Wertz en de artistieke suggesties van filosoof Frans Geraedts.

Abeautifulintruder/Oneindiggastvrij

Longplayer symboliseert de ‘eeuwige kunst’ en is een vaderfiguur voor ABI/OG. Dirigente, zangeres en althoboïste symboliseren de moeder, het leven en de dood en de vier vibrafonisten symboliseren hartslag, bloed, tweeslachtigheid en noodlot.

Het aantal vibrafonisten staat ook voor de vier windstreken, de vier seizoenen en de elementen vuur, water, aarde en lucht: allen terugkerende, zich herhalende symbolieken en feiten. De moeder roept negen woorden in elf talen, dus uiteindelijk 99 woorden. Alle woorden hebben te maken met het leven en het doorgeven van het leven: de eeuwigheid of oneindigheid. De woorden zijn “moeder”, “dochter”, “zoon”, “moederschoot”, “bloed”, “hart”, “leven” en letterlijk en figuurlijk als laatste het woord “dood”. De talen zijn de 11 meest gesproken talen ter wereld, te weten Engels, Duits, Spaans, Portugees, Russisch, Japans, Mandarijn, Hindi, Punjabi, Bengaals en Arabisch.

Het getal 9 staat voor inzicht, zelfkennis en liefde voor anderen. Het getal 11 staat voor meesterschap, inspiratie en bewustzijnsverhoging, maar tevens is dit het getal van de dwazen en de gekken die wat meer kleur aan het leven geven en puur van hart zijn. Het getal 99 staat voor vervolmaking en vervulling: het duidt aan dat de aardse lessen geleerd zijn.

Longplayer

Longplayer is het langste muziekstuk ooit geschreven. Nog veel meer dan een muziekstuk is het een kunstwerk, een sociaal instituut en een diepzinnig fantasievol werk. Longplayer is bedacht en gecomponeerd door Jem Finer (een van de oprichters van The Pogues). Het is gecomponeerd voor Tibetaanse klankschalen, van wie de resonanties nauwkeurig kunnen worden gereproduceerd en die bespeeld worden door zowel computers als mensen. Het is ontworpen om zich aan te kunnen passen aan onvoorziene veranderingen in zijn technologie en sociale omgeving, en om het op de lange termijn vol te houden als zelfvoorzienende instantie. Longplayer is een 1000 jaar lange muzikale compositie. De muziek begon te spelen op middernacht 31 december 1999, en zal zonder in herhaling te vallen doorspelen tot de laatste seconde van 2999. Op dat punt is de cyclus rond en zal deze weer opnieuw beginnen. Vanaf het moment dat de muziek begon te spelen is Longplayer te horen en te zien in de vuurtoren bij Trinity Buoy Wharf in Londen. Het kan ook worden beluisterd op verschillende andere luisterplaatsen op de wereld en via live-stream op het internet.

Hoe werkt Longplayer? De compositie van Longplayer komt voort uit het toepassen van eenvoudige en precieze regels op zes korte muziekstukken. Zes gedeeltes van deze stukken – één gedeelte uit elk stuk – spelen te allen tijde tegelijkertijd. Longplayer kiest en combineert deze gedeeltes op zo’n manier dat geen enkele combinatie herhaald wordt tot precies 1000 jaar voorbij is – een millenium-loop.

Longplayer and ABI/OG

Het mathematische aspect van Longplayer en ABI/OG samen zit in het feit dat het getal zes een belangrijke rol speelt. Zes is het kleinste voorbeeld van een perfect getal (een perfect getal of volmaakt getal is een positief natuurlijk getal dat gelijk is aan de som van zijn echte delers -dus buiten zichzelf, 1 wordt als echte deler meegerekend). Zes is ook het hoogste getal dat kan worden geworpen met een dobbelsteen. ABI/OG duurt 6 minuten. Longplayer bestaat uit zes korte muziekstukken (zie bovenstaande tekst).